Citrónová bábovka

1. července 2012 v 12:10 | Luthy |  Varenie nevidiacich ľudí
K nasledujúcemu receptu nás zlákala chuť na sladké. V linke nám stála nová bábovková forma a tak sme ju chceli vyskúšať. V živote sme nepiekli, a tak to chcelo recept pre nevidiaceho nenáročný a chutný. Pomohol internet a výsledok sa dostavil za pár hodín.
Citrónová bábovka
Potrebujeme:
250 G cukor kryštál
250 ml smotana na šľahanie
500 g múka hladká
3 vajcia
2citróny
1 sáčok prášku do pečiva
Postup prípravy:
Do väčšej misy si nasypeme múku, cukor, nalejeme smotanu, rozklepneme vajíčka, nasypeme prášok do pečiva. Na jemnom strúhadle si nastrúhame kôru z citrónu a do misky vytlačíme citrónovú šťavu. Kôru aj šťavu vylejeme do misy ku ostatným surovinám a vymiešame cesto. Jeho konzistencia bude dosť riedka, nezľaknite sa. Počas pečenia cesto zhustne.
Bábovkovú formu si vymastite tukom a posypte strúhankou. Následne do nej vylejte pripravené cesto na bábovku.
Ak máte silikónovú formu netreba ju vymastiť a vysypať, stačí ju len opláchnuť studenou vodou a cesto do nej presunúť.
Trúbu si vyhrejeme na 180 stupňov. Vložíme si do nej plech a na plech položíme formu. Prikryjeme ju alobalom a pečieme zhruba 40 minút. Následne alobal z formy zložíme a dopečieme ešte asi päť minút. Špajdlou jemne pichneme približne do stredu bábovky, aby sme zistili či je upečená. Ak sa cesto lepí, treba ju v trúbe ešte nechať. Ak sa nelepí, môžeme trúbu vypnúť.
Po dopečení necháme bábovku vychladnúť a vyklopíme ju z formy na vopred pripravený tanier. Ak by vyklopiť nešla, stačí cez formu prehodiť vlhkú utierku, za nejaký čas bábovka vypadne von.
Následne ju pocukrujeme práškovým cukrom a môžeme podávať.
Poznámky:
Každá trúba pečie inak a tak sa doba pečenia môže meniť. V pôvodnom recepte bola uvádzaná doba pečenia 50 minút plus desať minút bez alobalu. Nám stačilo 40 minút a päť minút bez alobalu. Treba tak skúšať, či je bábovka dopečená a podľa toho sa zariadiť.
Pozor! Pri manipulácii s trúbou treba mať na rukách chňapky. Vo vnútri je veľmi vysoká teplota a môžete sa škaredo popáliť.
Pri vyklápaní bábovky sa vám môže stať, že nepôjde von. Chce to trpezlivosť. Ak by aj po prehodení utierky nechcela von a máte silikónovú formu, môžete jej pomôcť tak, že opatrne vsuniete prsty pod okraje a formu roztiahnete. Postupne budete cítiť, ako vám bábovka z formy klesá na tanier.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama