Hrnčekový marhuľový koláč s posýpkou

1. července 2012 v 12:11 | Luthy |  Varenie nevidiacich ľudí
Máme radi sladké a dnes sme dostali chuť na marhuľový koláč. Hovorili sme si, že to bude vyšší level ak sa nám podarí. No hlad alebo v tomto prípade chuť je najlepší kuchár a tak sme popátrali po niečom dobrom. Tu je výsledok.
Potrebujeme:
Na posýpku:
1 hrnček hrubej múky
2 lyžice masla (stačí jeden väčší plátok masla)
2 lyžice krištáľového cukru
Na náplň:
1 väčší marhuľový kompót, alebo čerstvé marhule, tie obalíme v krištáľovom cukre
Na cesto:
Trištvrte hrnčeka oleja
1 a pol hrnčeka krištáľového cukru
Jeden a pol hrnčeka mlieka
2 vajcia
3 hrnčeky polohrubej múky
Štipka soli
1 prášok do pečiva
2 vanilkové cukry
Ostatné?:
Pečiaci papier
1 špajdlu
Postup prípravy:
Do misy si postupne dáme všetky sypké potraviny, múku, cukor, vanilkový cukor, prášok do pečiva, soľ a spolu premiešame.
Následne pridáme tekuté suroviny, olej, mlieko, vajcia a vypracujeme cesto. Všetko suroviny poriadne premiešajte, vznikne vám polotekuté cesto.
Plech si vyložíme pečiacim papierom. Pozor! Musí to byť hlbší plech, aby vám koláč nevybehol von.
Ovocie z kompótu necháme odkvapkať, najlepšie cez sito a nakrájame ho na menšie kúsky.
Čerstvé ovocie nakrájame na menšie kúsky a obalíme v cukre.
V menšej miske si pripravíme posyp. Zmiešame spolu maslo, múku a cukor, najlepšie rukami aby sa suroviny spojili. Pri premiešavaní musíme získať z týchto troch surovín sypkú hmotu.
Následne si vezmeme malú odmerku, alebo lyžicu a postupne dávame cesto na plech. Pozor! Je Tekuté, treba to robiť opatrne. Cesto sa na plech vojde všetko. No treba si ho urovnať, aby bolo na plechu rovnomerne. Stačí vziať stierku a urovnávať, taktiež trochu plech ponakláňať, aby sa lepšie rozložilo.
Na cesto si naukladáme na husto ovocie a posypeme posypom.
Všetko treba robiť veľmi opatrne. Cesto je krehké, ovocie je nakrájané na maličké kúsky a posyp je tiež jemný.
Nebojte sa pečiaceho papieru. Určite sa vám nerozmočí.
Plech vložíme do rozohriatej trúby na 180 stupňov a pečieme desať minút. Následne teplotu znížime na 150 stupňov a pečieme ešte 25 minút.
Koláč skontrolujeme špajdlov, ktorú pichneme zhruba do stredu. Ak sa cesto nelepí, výsledok je hotový. Ak sa ešte lepí, treba nechať dopiecť.
Koláčik vytiahneme z trúby, necháme vychladnúť, posypeme ho práškovým cukrom a môžeme s chuťou papať.
Je vláčny, mäkký a hrozne dobrý.
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Janka | 23. června 2013 v 13:12 | Reagovat

Vyskusala som kolac z cerstvych marhul a bol super, jedine co mozno iba podotknut je ze lepsie ho dat do velkeho vysokeho pekaca, ja som ho dala do maleho, a bol az prilis vysoky (na chuti to nic nezmenilo), musela som ho aj o to dlhsie piect. Inac je naozaj super.

2 matika | E-mail | 9. července 2014 v 22:13 | Reagovat

zajtra to vyskušam vyzera to velmi dobre. dakujeme za recept.

3 luthy | E-mail | Web | 10. července 2014 v 17:26 | Reagovat

To som rada, že koláčik chutil, kto nevyskúšal, tak nech skúsi. Naozaj je to na vyšší plech, to som zjavne v recepte neuviedla.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama