Polievka z hlivy ustricovej

1. července 2012 v 12:21 | Luthy |  Varenie nevidiacich ľudí
Milujeme hubyyyyy. A tak sme si tento krát urobili vynikajúcu polievku z hlivy ustricovej. Doporučujem, je to hrozná mňamina a kto má huby rád, určite ocení vynikajúcu skutočne hubovú dobrotu.
Potrebujeme:
1 KG Hliva ustricová
2 cibule
2 mrkvy
1 zeler
1 petržlen
1 väčší zemiak
3 štipky mletého korenia
3 kocky Masoxu
2 štipky sladkej papriky do polievky
2 štipky sladkej papriky do zásmažky
Menšia hrsť soli
Jedna menšia hrsť majoránky do polievky
Jedna menšia hrsť majoránky na záver do polievky
Vegeta podľa chuti
6 strúčikov cesnaku
Menšia hrsť drvenej rasce
2 bobkové listy
Olej
Múka
2 litre vody
Počet porcií na veľký zhruba šesťlitrový hrniec
Postup prípravy:
Mrkvu, zeler, petržlen a zemiak si očistíme a nakrájame na menšie kocky. Cibuľu si rovnako očistíme a nakrájame na drobno. Hlivu nakrájame na menšie slížiky dlhé zhruba 5 cm.
Do hrnca dáme štyri lyžice oleja a rozohrejeme ho. Na plynovom sporáku na stredne veľkom horáku stačí minúta. Následne vsypeme cibuľku a dve minúty restujeme a miešame. Potom vsypeme ostatnú zeleninu okrem húb a taktiež orestujeme za občasného miešania dve minútky. Následne podlejeme deci a pol vody, aby sa zelenina začala dusiť a poriadne premiešame. Pokým sa zelenina dusí, začneme ju dochucovať. Postupne vsypeme Masox, korenie, soľ, mletú papriku, hrsť majoránky, rascu, bobkový list a opäť dôkladne premiešame. Po dochutení, zhruba nám bude trvať dve tri minúty až dochutíme, vsypeme všetky huby. Môžu byť aj zmrznuté. Opäť podlejeme decom a pol vody a prikryjeme pokličkou a necháme zhruba 20 minút dusiť. V tejto fáze plameň stiahneme. Doteraz sme dusili na najväčšom plameni. Následne ochutnáme, či je zelenina mäkká a opäť premiešame. Ak mäkká nie je, ešte dusíme podľa potreby a opäť podlejeme decom a pol vody. V hrnci to musí bublať, nesmie tam chýbať voda. Voda sa postupne vyparuje a do zeleniny a húb sa vsakuje, treba ju tak dopĺňať. Nesmie to tam plávať a miešať sa to musí trošku ťažšie, aby polievka nebola príliš vodnatá, pretože bude príliš bublať a môže vykypieť.
Ak je už zelenina mäkká, prilejeme dva litre vody a premiešame. Následne ochutnáme a ochutíme. Polievka zmení chuť, lebo sme priliali vodu. Doplníme podľa chuti všetky koreniny a soľ a neustále ochutnávame.
Pokým sa polievka nezačne variť, zhruba 5 až 6 minút, zo štyroch lyžíc múky a a štyroch lyžíc oleja si urobíme zásmažku, do ktorej pridáme dve štipky sladkej papriky. Vezmeme si panvicu, olej a múku na ňu vysypeme do toho nezabudneme dať papriku a zhruba 3 až 4 minúty poriadne miešame, aj po okrajoch, aby sa múka nepripálila. Zásmažku vypneme a necháme vychladnúť.
Kým sme urobili zásmažku, prebehlo zhruba 5 až 6 minút a polievka sa začala variť. Zamiešame ju a ochutnáme. Polievku stiahneme na najmenší plameň. Pripravíme si cesnak, ktorý prelisujeme a dáme doň zhruba tri štipky soli a zmiešame. Soľ sa s cesnakom musí spojiť a lepiť s ním.
Kým sme urobili cesnak, zásmažka nám krásne vychladla a môžeme ju pridať do polievky. Pozor! Panvica, na ktorej sme robili zásmažku je ešte stále horúca. Musíme dávať pozor, aby sme sa nepopálili. Zásmažka sa z panvice ťažko vyškrabáva. Pre lepšiu manipuláciu skúste použiť menší hrniec, alebo kastról.
Po pridaní zásmažky polievku poriadne premiešame, aby sa nám neurobili hrudky. Miešame pomaly, lebo v hrnci máme zeleninu, huby, vodu a najmä červenú papriku, ktorá farbí. Mali by ste špinavý celý sporák.
Desať minút necháme prevariť, aby sa múka zo zásmažky poriadne prevarila a nebolo ju v polievke cítiť.
Až sa zásmažka v polievke prevarí, na záver pridáme hrsť majoránky a prelisovaný cesnak. Opäť zamiešame a po dvoch až troch minútach polievku vypneme.
Následne dochutíme podľa potreby Vegetou.
Poznámky:
Na polievku voľte väčší hrniec, aj keď to bude pre menej ľudí, pretože tam je dosť zeleniny a húb, aby sa všetko dobre miešalo.
Majoránku je dobré pred prisypaním do hrnca v dlaniach rozotrieť nad hrncom a následne vsypať, aby sa z nej lepšie uvoľnila vôňa.
Pozor na červenú papriku, v polievke urobí farbu a ak vám kvapne na sporák alebo linku, je to na červeno.
Dajte pozor pri zásmažke, dávame do nej papriku a tá sa rada pripaľuje. Ak sa vám to stane, zásmažka bude horká. Treba dôkladne miešať po celej panvici.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Nadika | E-mail | 25. listopadu 2012 v 22:35 | Reagovat

Ahojky. Skúšala som túto polievočku a môžem povedať, že nám veľmi chutila a to aj môjmu 4 ročnému synčekovi. Ďakujem za takéto skvelé receptíky isto ju budem variť naďalej. pa

2 Róbert | 7. ledna 2014 v 19:06 | Reagovat

Skúšal som Vašu polievočku a možem povedať že je bombova.Ďakujem

3 luthy | E-mail | Web | 7. ledna 2014 v 20:16 | Reagovat

Tak to som rada, že vám chutilo.

4 Valeri | 16. dubna 2015 v 20:21 | Reagovat

zatial,kym precitam tento recept mam uvarenu polievku.

5 Blakeritly | E-mail | Web | 29. března 2017 v 5:29 | Reagovat

affordable health insurance in pa  <a href=http://sibutramina.oneminutesite.it/>dove comprare sibutramina</a>  effects of stopping birth control pill

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama