Živánska pochúťka

1. července 2012 v 12:23 | Luthy |  Varenie nevidiacich ľudí
Ku niektorým receptom vás privedie zhoda okolností. Nachádzala som sa zrovna na Slovensku, keď sa ku mne dostala zmes korenín na Živánsku. V hlave mi bežal zoznam surovín a nakoľko som zistila, že to pôjde, dala som sa doma do práce.
Potrebujeme:
1 sáčok zmes korenia živánska pochúťka
4 stredne veľké cibule
7 zemiakov
700 g bravčového mäsa, my sme použili kotlety
200 gramov oravskej slaninky
Bravčová masť na vymastenie pekáča
Soľ
Korenie
1 dl Oleja
Postup prípravy:
Na začiatku si pripravíme marinádu. Do deci oleja rozmiešame vo väčšej miske zmes živánska pochúťka. Mäso si nakrájame na kocky a zamiešame ho spolu s marinádou. Rukami dobre mäsko s koreninami premiešame a dáme na tri hodiny do chladničky.
Nakrájame si cibuľku na kúsky, našúpeme a nakrájame zemiaky na plátky. Zemiaky osolíme a okoreníme. Nebojte sa toho. Tri štipky korenia a asi šesť štipiek soli nič nepokazia. Pekáč, alebo jánsku misu si vymažeme bravčovou masťou, na spodok poukladáme zemiaky, na zemiaky navrstvíme cibuľu, na cibuľu navrstvíme mäso a slaninku, na mäso a slaninku opäť cibuľu a na cibuľu opäť zemiaky.
Vznikne nám päť vrstiev. Pekáč, alebo misu zatvoríme, vložíme do trúby a pečieme na 200 stupňoch zhruba hodinu. Po hodine môžeme trúbu vypnúť a ešte pätnásť minút nechať dôjsť. Neodporúčam vyťahovať pekáč hneď. Okraje veľmi pália. Rovnako aj Jánska misa. Vždy vyťahovať s chňapkami. Utierka je príliš tenká, popálili by ste sa.
Tento recept je verzia bez alobalu. Ak má pekáč, či misa veko, netreba alobal. Alobal sa využíva v situáciách, ak zmes chceme piecť na ohni, alebo nemáme plech s vrchnákom.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama