Bryndzové halušky

25. dubna 2018 v 10:29 | Luthy |  Varenie nevidiacich ľudí
Dostali sme chuť na bryndzové halušky. Naša kamarátka nám doniesla suroviny, tak sme sa smelo mohli pustiť do diela.


Potrebujeme:
Na halušky:
650 g nastrúhaných zemiakov
400 g hladkej múky

Ostatné:
200 g bryndze
1 kelínok kyslej smotany - 200 g
250 g oravskej slaninky


Postup prípravy:
Zemiaky si nastrúhame na jemno. Pridáme múku a vypracujeme cesto. Pomer múky a zemiakov musí byť tri diely zemiakov a dva diely múky. Cesto bude také zvláštne, trochu lepivé, ale nesmie byť príliš riedke, skôr taká tuhšia hmota.
Slaninku si vyškvaríme tak, aby v nej neostal tuk. Vytvoria sa vám také šuchotajúce kocky. Má to podobný zvuk ak ju pomiešate, ako osmažená cibuľka, keď je mäkká.
V miske si vymiešame smotanu s bryndzou. Odporúčam bryndzu vytiahnuť, aby trošku zmäkla, miešanie pôjde lepšie.
Postavíme si veľký hrniec s vodou, ja som mala doma cca 6 litrový. Vodu trošku osolíme a necháme zovrieť. Následne pridávame halušky. Môžete ich buď jemne natrhať, alebo odkrajovať nožíkom, prípadne ak máte sito na halušky, pretláčate cesto cez sitko. Ja som sitko nemala, tak som ich trhala. Nechala som ich uvariť. Ťažko odhadnúť dobu, tak 15 20 minút kým nezačali plávať napovrchu. Uvarená haluška musí pekne pružiť, tak viete, že sú hotové. Halušky vyberieme z vody dierovanou lyžicou.
Do misky s bryndzou a smotanou pridáme tak pol deci vody v ktorej sa varili halušky a pomiešame.
Následne už môžeme servírovať.
Prajem dobrú chuť.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama